Cordyceps CS-4 - w optymalnym stężeniu
Cordyceps (maczużnik chiński) należy do najcenniejszych grzybów medycyny chińskiej. Polecamy ten produkt z uwagi na idealny stosunek polisacharydów, cordycepinu, D-mannitolu i innych substancji bioaktywnych celem uzyskania jak najlepszych efektów. W Medycynie Chińskiej Cordyceps jest używany do wspomagania witalności. Wspomaga energię, odporność i płuca. Stosowany jest na problemy z oddychaniem, kaszel, astmę i zalegający śluz.
Działanie wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej*
- uzupełnia Shen Yang (Yang Nerek)
- dopełnia Ming Men
- wzmacnia Fei Yin (Yin Płuc)
- transformuje Tan (Śluz)
- uspokaja Shen (ducha)
- wspiera Wei Qi (obronną Qi)
Charakterystyka z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej*
- Termika: ciepła
- Smak: słodki
- Tropizm: Fei (Płuca), Shen (Nerki)
Nasz Cordyceps sinensis jest uprawiany w kontrolowanych uprawach. Podstawą pożywki jest cukier trzcinowy, pokruszona żółta fasola, glukoza i peptony do uprawy grzybni Cordyceps. Część używanego grzyba to grzybnia z płynnej kultury.
Testowane w niemieckim Agrolab.
O PRODUKCIE
Idealny skład, maksymalna siła i działanie
Cordyceps (maczużnik chiński) w starożytnym Tybecie i Chinach był uważany za jeden najcenniejszych grzybów. Jest to bogate źródło betaglukanów, minerałów, witamin i pierwiastków śladowych.
Grzyb Cordyceps nazywany jest "najmocniejszym akumulatorem" ze wszystkich grzybów. Stosowany jest w celu wspierania witalności i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Stosowany jest przez osoby, które są narażone na duże zmęczenie lub nawet wyczerpanie, a także przez sportowców, którym pomaga zachować energię.
Dzięki biofermentacji, a następnie zastosowaniu metody ekstrakcji gorącą wodą, oferujemy wyciąg z mycelia Cordycepsu o idealnym stosunku substancji czynnych celem uzyskania jak najlepszych właściwości:
- min 30 % polisacharydów (w rzeczywistości 33-34 %)
- 12-18 % D-mannitolu (kwas cordycepsowy)
Zawartość opakowania: 90 kapsułek zawierających 500mg ekstraktu - w roślinnych kapsułkach (odpowiednie dla wegan)
Masa netto: 55,8g
Jak grzyb Cordyceps wspiera organizm?
- wspiera prawidłowe funkcjonowania układu odpornościowego,
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego,
- pomaga wzmocnić witalność organizmu,
- pomaga utrzymać prawidłową funkcję seksualną.
O Cordycepsie
Cordyceps sinensis(Dongchonxiacao, maczużnik chiński, Caterpillar mushroom, Ophiocordyceps sinensis) należy do gatunku cordyceps, do którego należy również Cordyceps militaris, Cordyceps liangshamensis, Cordyceps gunnii itd. (odkryto prawie 700 ich rodzajów) - chodzi o workowca jadalnego, grzyba pasożytniczego. Przyczepia się on do powierzchni larw owadów i następnie wypełnia całe pole swoim sklerocjum, z którego rozwija się dojrzała forma grzyba. Cordyceps rośnie na wysokości powyżej 3500 metrów n.p.m, głównie w górach Tybetu oraz w chińskich prowincjach Sichuan, Yunnan itd. Grzyb ten zbiera się w okresie od kwietnia do sierpnia. W stanie naturalnym jednak praktycznie nie występuje. W ciągu 25 lat jego liczba spadła o 90%, co oczywiście zwiększyło jego wartość na rynku i dlatego grzyb ten występuje głównie w uprawach. Popyt na Cordyceps jest wysoki głównie ze względu na jego wpływ na zdrowie człowieka. Siłę Cordycepsu od tysiący lat wykorzystuje tradycyjna medycyna chińska i tybetańska. Niektóre źródła które opisują, jak pasterze jaków zaobserwowali dużą zmianę, gdy zwierzęta spożywały Cordyceps. Zwierzęta były bardziej żwawe, zdrowsze i silniejsze. Pisemne wzmianki możemy śledzić do 620 n.e. W świecie zachodnim Cordyceps jest znany dopiero od 1726 roku, kiedy został przedstawiony na konferencji mykologicznej w Paryżu. W tamtym czasie świat zachodni nie miał pojęcia o działaniu Cordycepsu. To się oczywiście zmieniło, głównie dzięki temu, że w 1964 roku Cordyceps oficjalnie został zarejestrowany jako lek ziołowy w chińskiej farmakologii.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w medycynie zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w medycynie zachodniej i nie mają tam swojego odpowiednika.
DAWKOWANIE
Zalecana dzienna porcja do spożycia:
- 2 kapsułki dziennie.
- Kapsułki zaleca się przyjmować na pusty żołądek 30 min. przed posiłkiem lub 60 min. po posiłku.
- Kapsułki zaleca się przyjmować 5 dni w tygodniu i następnie zrobić 2 dni przerwy.
- Kapsułki zaleca się przyjmować przez 2-3 miesiące w ciągu roku.
- Podczas przyjmowania suplementu zalecamy zwiększenie spożycia witaminy C, która zwiększa absorpcję substancji czynnych, na przykład w formie ekstraktu z goździkowca brazylijskiego Acerola.
Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia, dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia. Nie zawiera glutenu, konserwantów, barwników. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Nie zawiera efedryny, kofeiny, glutenu, konserwantów, barwników ani cukru.
Produkty prezentowane na tej stronie są suplementami diety. Nie są lekarstwami i nie mogą być stosowane zamiast nich. Zachęcamy do skorzystania z naszej Poradni.
JAKOŚĆ
Nacisk na środowisko
Większość naszych surowców grzybowych pochodzi z Chin. Środowisko ekologiczne nie jest priorytetem dla współczesnych Chin. Jest więc rzeczą trudną, ale jednocześnie konieczną, żeby znaleźć uprawy grzybów leczniczych z całkowicie czystej i przemysłowo nietkniętej natury. MycoMedica stosuje głównie grzyby uprawiane w prowincjach Fujian, Anhui i Jiangxi, na obszarach, które są praktycznie nietknięte przez cywilizację. Pestycydy, metale ciężkie, mikroorganizmy, pleśnie, pierwiastki radioaktywne są czynnikami, przed którymi surowiec grzybowy musi być bezwarunkowo chroniony.
Testowanie w Agrolab
Wszystkie surowce grzybowe wykorzystywane do produkcji naszych produktów grzybowych są testowane przed przetworzeniem w niemieckim niezależnym labolatorium Agrolab na obecność ponad 500 zanieczyszczeń metali ciężkich, pestycydów oraz niebezpiecznych dla ludzi mikroorganizmów. Te testy jesteśmy w stanie przedstawić na żądanie.
Klasyczne testy, które wykonuje niemiecki Agrolab, rozszerzyliśmy o testowanie na wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH), które mają działanie rakotwórcze, mogą wpływać na rozwój płodu i są związane z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Więcej tutaj.
Końcowy etap produkcji naszych produktów odbywa się w najbardziej rygorystycznych warunkach higienicznych w Czeskiej Republice. Stosujemy standardy produkcji ISO 9001/2009, posiadamy certyfikat HACCP oraz wdrożyliśmy system jakości IFS.