Shiitake 30% - w optymalnym stężeniu
Shiitake (twardnik japoński) jest ze względu na dużą zawartość aminokwasów, witamin i minerałów zwana królową wśród grzybów lub eliksirem życia. Wypróbuj ekstrakt w najbardziej proporcjonalnym stosunku substancji czynnych.
Dlaczego 30% koncentracja polisacharydów jest optymalna w naszych grzybach? Więcej tutaj.
Testowane w niemieckim Agrolab.
Nasz Shiitake jest uprawiany na podłożu organicznym. Podłoże to oparte jest na mieszance trocin, ekologicznych otrębów pszennych, cukru trzcinowego i naturalnego gipsu. Część używanego przez nas grzyba to owocnik.
Działanie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
- uzupełnia Qi i odżywia KreW
- rozpuszcza Wilgoć i Śluz
Charakterystyka z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
- temperatura – neutralna
- smak – słodki
- tropizm – Śledziona, Żołądek, Płuca
O PRODUKCIE
Idealny skład, maksymalna siła i działanie
Shiitake to grzyb bardzo bogaty w niezbędne aminokwasy, substancje mineralne i witaminy grupy B, jak również prowitaminę D2.
Dzięki biofermentacji i ekstrakcji gorącą wodą oferujemy wysokiej jakości wyciąg z Shiitake w idealnych proporcjach substancji czynnych celem uzyskania najlepszych rezultatów:
- przynajmniej 30 % polisacharydów (to 33-34 %)
Zawartość opakowania: 90 kapsułek po 500mg ekstraktu - w żelatynowych lub roślinnych kapsułkach (rośliny są odpowiednie dla wegan)
Masa netto: 55,8g
O Shiitake
Shiitake (twardnik japoński, Lentinula edodes) pochodzi z Azji, gdzie jest również używany w gastronomii. Mówi się, że jego smak jest od 4 do 10 razy bardziej skoncentrowany niż w innych grzybach. Shiitake jest więc odpowiedni jako przyprawa do mięsa, zup, sosów lub sałatek. Shiitake to grzyb należący do podstawczaków, niszczący drzewo, rosnący na upadłych drzewach lub pniach. W Japonii znają dwa typy Shiitake - bardziej ceniony donko z zamkniętym kapeluszem i koshin, który ma kapelusz otwarty. Obecnie Shiitake uprawia się komercyjnie na kontrolowanych plantacjach, ponieważ popyt jest ogromny. Pierwsze wzmianki o Shiitake pochodzą z okresu przed 2000 lat w dziełach medycyny chińskiej. O Shiitake mówi się, że jest „królem wśród grzybów“ lub „eliksirem życia“ ze względu na jego skład. Shiitake jest bardzo bogaty w potrzebne niezbędne aminokwasy, substancje mineralne i witaminy grupy B, jak również prowitaminę D2. Inne substancje, które można znaleźć w Shiitake to np. alkaloid purynowy erytadenina, polisacharydy ‒ beta glukany, lentinany i inne
DAWKOWANIE
Dawkowanie:
- w problemach zdrowotnych: 3–10 kapsułki dziennie (zaleca się konsultację z lekarzem lub praktykiem medycyny chińskiej)
- w stosowaniu zapobiegawczym: 1–2 kapsułki dziennie
- zalecamy używać przez 5 dni w tygodniu, a potem 2 dni przerwa
- kapsułki używać na czczo (min. 30 minut przed posiłkiem lub 60 minut po posiłku), popić wodą lub słabą zieloną herbatą
- podczas używania grzybów leczniczych zalecamy zwiększenie spożycia witaminy C, która zwiększa absorpcję substancji czynnych. Na przykład w formie ekstraktu goździkowca brazylijskiego Acerola.
Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia, dla kobiet w ciąży i karmiących. Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Produkt nie służy jako substytut różnorodnej diety. Nie zawiera efedryny, kofeiny, glutenu, konserwantów, barwników lub cukru.
Produkty na tej stronie są suplementami diety. Nie są to lekarstwa i nie mogą być zamieniane z lekami na receptę.
JAKOŚĆ
JAKOŚĆ - BEZPIECZEŃSTWO - SKUTECZNOŚĆ
Nacisk na środowisko
Większość naszych surowców grzybowych pochodzi z Chin. Środowisko ekologiczne nie jest priorytetem dla współczesnych Chin. Jest więc trudne, ale jednocześnie konieczne, poszukiwanie uprawy grzybów leczniczych z całkowicie czystej i przemysłowo nietkniętej natury. MycoMedica stosuje głównie grzyby uprawiane w prowincjach Fujian, Anhui i Jiangxi, gdzie obszary są praktycznie nietknięte cywilizacją. Pestycydy, metale ciężkie, mikroorganizmy, grzyby, promieniotwórczość są bardzo niebezpieczne, i przed nimi surowiec grzybowy musi być chroniony bezwarunkowo.
Testowanie w Agrolab
Wszystkie surowce grzybowe wykorzystywane do produkcji naszych produktów grzybowych są testowane przed przetworzeniem w niemieckim niezależnym labolatorium Agrolab na ponad 500 rodzajów metali ciężkich, pestycydów i niebezpiecznych mikroorganizmów. Te testy jesteśmy w stanie przedstawić na żądanie.
Klasyczne testy, które wykonuje niemiecki Agrolab, rozszerzyliśmy o testowanie na wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAHs), które mają działanie rakotwórcze, mogą wpływać na rozwój płodu i mają związek z układem sercowo-naczyniowym.
Końcowa produkcja naszych produktów odbywa się w najbardziej rygorystycznych warunkach higienicznych w Czeskiej Republice. Stosujemy standardy produkcji ISO 9001/2009, certyfikowanej HACCP i system jakości IFS.