Acerola naturalne źródło witaminy C poprawia absorpcję substancji czynnych grzybów leczniczych przez ludzki organizm.
Jeśli przyjmujesz grzyby lecznicze, zalecamy dodanie do nich 1 kapsułki Acerola.
Acerola (Malphighia glabra) czyli goździkowiec brazylijski pochodzi z subtropikalnego obszaru Ameryki Środkowej i Południowej oraz Karaibów. Najczęściej uprawiana jest w Brazylii, gdzie została odkryta przez włoskiego biologa Marcella Malphigi w XVII wieku i została po nim nazwana.
Acerola jest w formie niskiego drzewa lub szeroko rozłożystego krzewu o wiecznie zielonych liściach. Z kwiatów, które wytwarzają kwiatostany, powstają owoce – małe, czerwone. Wyglądem są podobne do czereśni.
Acerola to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C - ma jej 30 razy więcej niż pomarańcza. W 500 mg ekstraktu (zawartość jednej kapsułki) znajduje się 125 mg witaminy C, co jest = 156 % RHP (zalecana dzienna dawka). Acerola zawiera witaminy grupy B, beta-karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, E, minerały jak np. potas, magnez, cynk, wapń, żelazo, miedź, fosfor, glukozę, fruktozę (czyli cukier owocowy), sacharozę oraz niezastąpione bioflawonoidy, przeciwutleniacze jak fenole, pigmenty fenolowe (pelargonina, malwidyna), querciny, kaempferol, kwasy fenolowe ‒ p kumaryna, kwas ferulowy, kawowy… antocyjany i inne.