Maitake 30% - w optymalnym stężeniu
Maitake (żagwica listkowata) zwana inaczej "tańczącym grzybem", jest bardzo popularnym grzybem, uprawianym na całym świecie. Tradycyjna Medycyna Chińska wierzy w jego działanie oczyszczające i używa już od tysięcy lat.
Nasz Maitake jest uprawiany na podłożu organicznym. Podłoże to oparte jest na mieszance trocin, organicznych otrębów pszennych, świeżej ziemi, cukru trzcinowego i naturalnego gipsu. Część używanego przez nas grzyba to owocnik.
Dlaczego 30% koncentracja polisacharydów jest optymalna w naszych grzybach? Więcej tutaj.
Testowane w niemieckim Agrolab.
Działanie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej*
- uzupełnia Śledzionę i jej Qi
- odprowadza Wilgoć
- tonizuje Nerki i Wątrobę
- ochładza Gorąc
- uspokaja Ducha
Charakterystyka z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej*
- Termika: neutralna
- Smak: słodki
- Tropizm: Płuca, Nerki, Jelito grube (wszystkich pięć układów)
O PRODUKCIE
Idealny skład, maksymalna siła i działanie
Maitake (żagwica listkowata, Grifola frondosa) zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, witaminy, minerały, polisacharydy, proteoglikany (D-frakcji), fenoly, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe. Maitake to grzyb stosowany w medycynie chińskiej w celu wspierania metabolizmu oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i układu krążenia.
Dzięki biofermentacji i ekstrakcji gorącą wodą oferujemy wysoko jakościowy wyciąg z maitake w idealnych proporcjach substancji czynnych celem uzyskania najlepszych rezultatów:
- przynajmniej 30 % polisacharydów (to 33-34 %)
Zawartość opakowania: 90 kapsułek po 500 mg ekstraktu - w żelatynowych lub roślinnych kapsułkach (roślinne są odpowiednie dla wegan)
Masa netto: 55,8g
Jak grzyb Maitake wspiera organizm?
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- wspiera prawidłowy metabolizm
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego
O Maitake
Maitake (żagwica listkowata, Grifola frondosa, w tłumaczeniu "tańczący grzyb" nazwa pochodzi od reakcji poszukiwaczy, którzy tańczyli z radości, gdy znaleźli tego wspaniałego i cenionego grzyba). Jest to grzyb pasożytniczy z owocnikiem, który ma formę kępy. Składa się z nogi i z wielu zrośniętych kapeluszy. Owocnik Maitake osiąga szerokość nawet 100 cm. Rośnie przy podstawie drzew i pni. Maitake pochodzi z Azji i północnej Ameryki, ale w obecnie jest szeroko rozpowszechniony na całym świecie i uprawiany również komercyjnie.
Maitake to grzyb popularny w kuchni, ma bogaty delikatny smak i bardzo przyjemny aromat. Od setek lat jest znany jako grzyb stosowany w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, podczas gdy "kultury zachodnie" opisały go po raz pierwszy w 1785 roku, przez szkockiego mikologa James J. Dicksona. Maitake zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, witaminy, minerały, polisacharydy, proteoglikany (D-frakcji), fenoly, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w medycynie zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w medycynie zachodniej i nie mają tam swojego odpowiednika.
DAWKOWANIE
Zalecana dzienna porcja do spożycia:
- 2 kapsułki dziennie.
- Kapsułki zaleca się przyjmować na pusty żołądek 30 min przed posiłkiem lub 60 min po posiłku.
- Kapsułki zaleca się przyjmować przez 5 dni w tygodniu a następnie zrobić 2 dni przerwy.
- Kapsułki zaleca się przyjmować przez 2-3 miesięcy w ciągu roku.
- Podczas używania suplementu zalecamy zwiększenie spożycia witaminy C, która zwiększa absorpcję substancji czynnych. Na przykład w formie ekstraktu z goździkowca brazylijskiego Acerola.
Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia, dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Nie zawiera efedryny, kofeiny, glutenu, konserwantów, barwników lub cukru.
Produkty na tej stronie są suplementami diety. Nie są to lekarstwa i nie mogą być zamieniane z lekami na receptę.
JAKOŚĆ
JAKOŚĆ - BEZPIECZEŃSTWO - SKUTECZNOŚĆ
Nacisk na środowisko
Większość naszych surowców grzybowych pochodzi z Chin. Środowisko ekologiczne nie jest priorytetem dla współczesnych Chin. Jest więc trudne, ale jednocześnie konieczne, poszukiwanie uprawy grzybów leczniczych z całkowicie czystej i przemysłowo nietkniętej natury. MycoMedica stosuje głównie grzyby uprawiane w prowincjach Fujian, Anhui i Jiangxi, gdzie obszary są praktycznie nietknięte cywilizacją. Pestycydy, metale ciężkie, mikroorganizmy, grzyby, promieniotwórczość są bardzo niebezpieczne, i przed nimi surowiec grzybowy musi być chroniony bezwarunkowo.
Testowanie w Agrolab
Wszystkie surowce grzybowe wykorzystywane do produkcji naszych produktów grzybowych są testowane przed przetworzeniem w niemieckim niezależnym labolatorium Agrolab na ponad 500 rodzajów metali ciężkich, pestycydów i niebezpiecznych mikroorganizmów. Te testy jesteśmy w stanie przedstawić na żądanie.
Klasyczne testy, które wykonuje niemiecki Agrolab, rozszerzyliśmy o testowanie na wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAHs), które mają działanie rakotwórcze, mogą wpływać na rozwój płodu i mają związek z układem sercowo-naczyniowym. Patrz tutaj.
Końcowa produkcja naszych produktów odbywa się w najbardziej rygorystycznych warunkach higienicznych w Czeskiej Republice. Stosujemy standardy produkcji ISO 9001/2009, certyfikowanej HACCP i system jakości IFS.